Marenthe gaat 'global' met de Antwerpse Handjes

hand.jpg

Het verhaal

De mooiste steden ter wereld drijven op een mythe en Antwerpen is geen uitzondering. De legende gaat dat je, om de Schelde over te steken, tol moest betalen aan een gevaarlijke reus genaamd Druon Antigoon. Wanneer matrozen op de Schelde weigerden deze tol te betalen, strafte hij hen door hun hand af te hakken. Een Romeinse soldaat, Silvius Brabo, versloeg de reus, hakte zijn hand af en gooide hem in de Schelde. Zo ontstond de naam 'handwerpen' oftewel Antwerpen. 
Er zijn heerlijke koekjes en chocolaatjes in de vorm van een hand te koop. Dit ambachtelijke product wordt door de Europese Unie zelfs erkend als 'traditionele specialiteit'.


Reizende tentoonstelling

Een hand wordt meestal ook gebruikt ter begroeting: een symbool voor een vriendelijk gebaar. Een selectie van Belgische en Nederlandse (waaronder Marenthe!) ontwerpers en kunstenaars maakten een illustratie over het thema 'vriendschap'. Deze ontwerpen zullen deel uitmaken van een reizende tentoonstelling, die eind 2017 start in Antwerpen om vervolgens door te reizen naar de Belgische ambassades - of aangepaste locaties - in Havana, Lissabon, Madrid, Namen, Maputo (Mozambique) en Tokyo.