The Art Beat Berlin Tour

UPDATE: Deze reis is geannuleerd. Er komt een nieuwe Art Beat Tour. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.


Mijn hart staat in vuur en vlam. En het jouwe hopelijk ook als je dit gelezen hebt.

Want: we gaan tekenen in Berlijn met The Art Beat Club.

De eerste keer dat ik er was, was het love at first sight. Ik was zeventien en de Berlijnse muur stond er nog. Ik herinner me Checkpoint Charlie met gewapende mannen en griezelige honden en de oversteek naar de andere wereld. Waar betonnen gebouwen troosteloos stonden te wezen, wachtend op niets. Binnen stonden hapjes op keurig gedekte tafels alsof er een deftige receptie ging komen. Maar er gebeurde niks en er kwam niemand, dus aten wij ze maar op. 

Ik herinner me dat we een leeg restaurant binnen liepen. We vroegen de ober om een tafel. Hij schudde droevig zijn hoofd: geen plek. We vroegen het nog eens. Hij knikte: wel plek. We aten grauwe groenten van een kleurloos bord. Het was bizar en surrealistisch. 

De volgende dag liepen we in Westberlin over de Kurfürstendamm waar madammen met gestifte lippen en bontjas flaneerden en waar je overheerlijke slagroomtaartjes kon eten in deftige café’s. Er stond een kolossaal warenhuis: KaDeWe. Alles was groots, sjiek en glanzend.

Toen ik jaren later in een zomer terugkeerde was de muur verdwenen. Berlijn groeide en bloeide. Het was een hippe stad geworden, vol tegenstrijdigheden en sterallures. Twee werelden werden één. Ik at asperges in het Adlon Hotel, flaneerde over Unter den Linden en onder de Brandenburger Tor door. Ik voelde me de koning(in) te rijk. Ik bezocht de Reichstag, de Dom, het Holocaust Monument, het verlaten vliegveld Tempelhof, het Museuminsel en de Monkey Bar met een fenomenaal uitzicht over de Berliner Zoo.

Mijn volgend bezoek was met Oud & Nieuw. Het was een film om nooit te vergeten. Een zingende mensenmassa danste in een oranje vuurzee. Taxi’s reden over knallende pijlen heen en mensen lachten en dronken.  

Een maand geleden ging ik terug naar Berlijn. Met een droom. Die nu werkelijkheid gaat worden.
Want artists, wij gaan op reis.

Lees hier verder.

Poster Berlijn 2019.jpg